התאהבתי בתזונה היפנית
אחרי כל ארוחה הרגשתי כל כך קלילה שאני ממש יכולה לעוף….
התזונה היפנית המסורתית כל כך חכמה
עד שבלי לשים לב הפכה את היפנים למדינה הבריאה בעולם
לפני שאספר מה יש בה בתזונה המופלאה הזאת
אספר מה אין בה,
שני מרכיבים מערביים קלאסים שאנחנו צורכים מהם והרבה:
היפנים מעולם לא היו מגדלי חיטה
ולחם הוא לא חלק מארוחה יפנית קלאסית.

עוד נתון שחשוב לציין שככל הנראה הוא נגזרת
של הנתון שאין לחם בתזונה היפנית
נתוני הסוכרת שלהם (נכון ל2018) הם מהנמוכים בעולם.

ודבר נוסף הוא שהארוחות שלהם
לא כוללות שמנים צמחיים או מתועשים (למעט מעט שמן שומשום)
והשומן שהם צורכים מגיע מדגים ושקדים.

ומה בכל זאת יש בתזונה המצטיינת הזאת
או נכון יותר לשאול מה אנחנו לוקחים מהתזונה הזאת הביתה
ריכזתי לכן את הדברים שאחנו יכולים לקחת וליישם אצלכן:

אז המרכיב הראשון והחשוב מאוד הוא
פרוביוטיקה מהטבע

כנראה בלי להתכוון היפנים דואגים היטב לחיידקיי המעיים שלהם
בעוד המדע כל פעם מוצא נתוני מפתח אודות המאקרוביום
וכמה חשוב שחיידקי המעיים שלנו יהיו מגוונים ורבים
כדי לאפשר לפעילות תקינה של מערכות הגוף ובראשם מערכת העיכול

היפנים דואגים למערכת היטב:
הם אוהבים להחמיץ או להתסיס כמעט כל ירק
וכל ארוחה יפנית תכלול מזון מותסס כזה
מזון מותסס הוא מזון שמסייע למערכת העיכול שלנו בזכות פעילות חיידקים טובים שעוזרים לעיכול,
הודפים חיידקים מעוררי מחלות ומשפרים את חילוף החומרים.

אפשר למצוא את החיידקים הטובים האלו
במרק המיסו הקבוע שלהם
ובכל הירקות המותססים.
בדרך כלל העדפה תהיה לירקות שורש מותססים
אבל בחיי שהם מחמיצים כל דבר.

היפנים מעדיפים דגים על פני בשר אדום ועוף
תעשיית הדגה ביפן היא מהמפותחות בעולם
וארוחה יפנית מסורתית תכלול דגים בווריאציות שונות
ובשיטות בישול מגוונות.

הדגים שהם בוחרים יהיו דגי ים
שעדיפים על פני דגי בריכה
יהיו בהם חומצות שומן מסוג אומגה 3
וחלבון איכותי
רגע לפני שאתם רצים לקנות דגים יש כמה דברים שכדאי שתקחו בחשבון:
דגי הים שלנו מגיעים מהים התיכון שהוא ים מזוהם לצערינו הרב.

הדבר השני והחשוב הוא:
תעדיפי דגים קטנים על פני דגים גדולים
הרעיון מאחורי זה –
דג קטן ישהה במים פחות מדג גדול שכבר מספיק לאכול עוד דגים
שסופחים אליהם זיהום לכן תתעדפי דגים קטנים.

דג ים ממים עמוקים וצוננים-
דגי ים עדיפים תמיד על פני דגי בריכה שגדלים באופן מלאכותי .

המזון השלישי שהוא חלק מכל ארוחה יפנית קלאסית:
הוא קטנייה מופלאה ושמה סויה

בכל אחד מאיזורי הבלו זון שביקרתי אימצו קטנייה אחרת
ביפן זאת הסויה שממנה מכינים המון מטעמים ובראשם טופו.

עד שהגעתי ליפן לא הבנתי את עניין הטופו
לא את טעמו ולא את טיבו

הטופו הוא מאכל לאומי ביפן
ויושב בכל שולחן בכל ארוחה יפנית

היום טופו הוא חלק מהמרכיבים הקבועים אצלי בבית
כשאני מבינה את ההגיון בראש אני פועלת מהלב

וגם אם את כמוני חשבת שסויה לא טובה עבורך הורמונאלית
תני לך לתת לך נתון מחקרי:
ליפניות כמעט ואין בעיות של גיל המעבר
היפניות כמעט ולא חולות בסרטן השד
הסויה מסתבר מאזנת הורמונלית
גם במצב של חוסר וגם במצב של עודף

ב2012 יצאה הודעה של ארגון הבריאות האמריקאי- שהתנצל על אמירות עבר
שסויה לא בריאה בכמויות גדולות והכניס את הסויה למקום של כבוד במניעה
של סרטן מסוגים שונים.
בסויה יש ויטמין k2 שחשובים לעצמות
בסויה סיבים מסיסים במים
אינדקס גליקמי נמוך שמאזן את רמות הסוכר בדם
מזון שהוא טוב ללב ומספק חלבון איכותי מהצומח.

בקשר לטעמו: שימי לב שסויה הוא כמו ספוג והוא סופח אליו את הטעמים
שתכניסי לו או תשרי אותו.
הוא טעים בשגעון ואם תכנסי לקטגוריית המתכונים שלי תמצאי שווארמת טופו משגעת

תה ירוק – אין ארוחה יפנית בלי תה ירוק מלא בנוגדי חמצון ויתרונות רבים
כתבתי על זה במאמר מורחב

הבישול היפני כולל שילוב של שיטות בריאות שמשתמשות בשמנים הידידותיים ללב
מבלי לחשוף את חומרי הגלם לטמפרטורות גבוהות למשך זמן ממושך.
שיטות הבישול הנפוצות הן צלייה במחבת, הקפצה בווק ואידוי,
והתוצר הוא מזונות טריים שאינם טובעים ברטבים,
מה שמעניק תחושה של שובע שאינו מלווה בעייפות.

ארוחה יפנית תהיה תמיד תוגש בקערות קטנות כשהכל יהיה מונח על השולחן
באופן אסטתי תוך כבוד אמיתי לגוף.
האכילה עם מקלות צ׳ופ סטיק מסורתיות תהפוך את האכילה למבוקרת יותר/

אני אסיים במשפט שלמדתי מהיפנים באוקינאווה:
במקום לומר בתיאבון הם יאמרו תזכורת מופלאה לגוף –
הארה האצ׳י בו – תאכלו עד 80 אחוז שובע.

איך תדעי שאכלת כמות מיטיבה?
ארוחה טובה תסתיים בנינוחות ובאנרגיה
ולא בהתפוצצות ורצון לקחת כרית וללכת לישון.

בואו נלמד לחיות טוב ומיטיב ממצטייני הבריאות:)
ליב